Якою буде нова система безпеки харчових продуктів?
КИЇВ — 19 серпня 2015 року. Комітет Асоціації правників України з аграрного права провів круглий стіл на тему: «Якою буде нова система безпеки продуктів харчування в Україні з 20 вересня 2015 року?».
Актуальна тематика заходу стала приводом для бурхливої дискусії учасників, серед яких були юристи, представники аграрного бізнесу та професійних об’єднань на аграрному ринку, експерти, а також представники Держветфітослужби.
Відкриваючи круглий стіл Ігор Линник, голова Комітету з аграрного права АПУ, партнер Gryphon Investment Consulting Group, зазначив, що сьогодні на хвилі реформування державної системи і регулювання різних секторів економіки аграрний сектор отримав можливість впровадити європейські стандарти контролю за безпекою харчових продуктів, наблизивши українського виробника до європейського ринку. «Парламентарі ухвалили ключові закони у цій сфері, що, у свою чергу, вимагає від держави, ринку та профільних асоціацій кропіткої роботи з розробки та впровадження на практиці систем безпеки харчової продукції, заснованої на принципах HACCP», — зазначив пан Ігор.
Людмила Солоп, радник Gryphon Investment Consulting Group, звернула увагу присутніх на ключові зміни, які чекають виробників і операторів ринку вже з 20 вересня 2015 року. «З одного боку, система державного регулювання та нагляду у цій сфері перебуває в активній фазі реорганізації. Базове законодавство прийнято, спрощено порядок заходження на ринок шляхом скорочення значної кількості дозвільних документів і порядок отримання експлуатаційних дозволів, звужено коло суб’єктів, які зобов’язані його отримувати. З іншого — залишається багато питань, як саме будуть реалізовані державою на практиці функції нагляду та аудиту, підтримки виробників та інших операторів ринку в процесі переходу на нові стандарти діяльності. Впровадження системи безпеки харчової продукції, заснованої на принципах HACCP, а також золотого стандарту ЄС — «простежуваність» у ланцюжку «від поля до столу» вимагає як від операторів ринку, так і держави зміни ментальності й відходу від репресивно-патерналістичної моделі управління до саморегулівної ринку вільної конкуренції», — зазначила Людмила.
Олександр Поліводський, заступник голови Комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України, партнер ЮФ «Софія», розповів про європейську систему державного регулювання та саморегулювання ринку, а також про підходи до сертифікації виробників і операторів ринку харчової продукції.
Представник Держветфітослужби Оксана Новохатня ознайомила присутніх з поточним станом реформування органу-регулятора, а також про плани подальшої роботи над нормативно-правовою базою з метою забезпечення практичного впровадження і стабільної роботи в Україні системи контролю безпеки харчової продукції європейського зразка.