Якою буде нова система безпеки харчових продуктів?

КИЇВ — 19 серпня 2015 року. Комітет Асоціації правників України з аграрного права провів круглий стіл на тему: «Якою буде нова система безпеки продуктів харчування в Україні з 20 вересня 2015 року?».

Актуальна тематика заходу стала приводом для бурхливої дискусії учасників, серед яких були юристи, представники аграрного бізнесу та професійних об’єднань на аграрному ринку, експерти, а також представники Держветфітослужби.

Відкриваючи круглий стіл Ігор Линник, голова Комітету з аграрного права АПУ, партнер Gryphon Investment Consulting Group, зазначив, що сьогодні на хвилі реформування державної системи і регулювання різних секторів економіки аграрний сектор отримав можливість впровадити європейські стандарти контролю за безпекою харчових продуктів, наблизивши українського виробника до європейського ринку. «Парламентарі ухвалили ключові закони у цій сфері, що, у свою чергу, вимагає від держави, ринку та профільних асоціацій кропіткої роботи з розробки та впровадження на практиці систем безпеки харчової продукції, заснованої на принципах HACCP», — зазначив пан Ігор.

Людмила Солоп, радник Gryphon Investment Consulting Group, звернула увагу присутніх на ключові зміни, які чекають виробників і операторів ринку вже з 20 вересня 2015 року. «З одного боку, система державного регулювання та нагляду у цій сфері перебуває в активній фазі реорганізації. Базове законодавство прийнято, спрощено порядок заходження на ринок шляхом скорочення значної кількості дозвільних документів і порядок отримання експлуатаційних дозволів, звужено коло суб’єктів, які зобов’язані його отримувати. З іншого — залишається багато питань, як саме будуть реалізовані державою на практиці функції нагляду та аудиту, підтримки виробників та інших операторів ринку в процесі переходу на нові стандарти діяльності. Впровадження системи безпеки харчової продукції, заснованої на принципах HACCP, а також золотого стандарту ЄС — «простежуваність» у ланцюжку «від поля до столу» вимагає як від операторів ринку, так і держави зміни ментальності й відходу від репресивно-патерналістичної моделі управління до саморегулівної ринку вільної конкуренції», — зазначила Людмила.

Олександр Поліводський, заступник голови Комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України, партнер ЮФ «Софія», розповів про європейську систему державного регулювання та саморегулювання ринку, а також про підходи до сертифікації виробників і операторів ринку харчової продукції.

Представник Держветфітослужби Оксана Новохатня ознайомила присутніх з поточним станом реформування органу-регулятора, а також про плани подальшої роботи над нормативно-правовою базою з метою забезпечення практичного впровадження і стабільної роботи в Україні системи контролю безпеки харчової продукції європейського зразка.

Committee news

Do you have an interesting idea for an event?

The UBA web-site uses cookies and other technologies so that we can remember your preferences and find out exactly how you use our web-site. Processing of the given data takes place in accordance with the Regulation on the Processing and Protection of Personal Data of the All-Ukrainian Non-Governmental Organization "Ukrainian Bar Association". For more information about the Regulation please follow the link.
By clicking "YES", you consent to the use of cookies and other technologies when visiting our web-site.
YES