Відповідальний виробник - безпечність харчових продуктів

КИЇВ - 02 квітня 2019 року. «Все буде безпечно!» - під таким девізом пройшло чергове засідання комітету з аграрного права з онлайн-трансляцією для членів регіональних відділень, на якому підняли проблему безпеки харчових продуктів та агровиробництва разом з експертом Мануелом Айрапетовим, юристом компанії SBH Law Offices.

Зокрема, говорили про таке:

• Доступ до ринку виробництва та охорона об’єктів санітарних заходів. Зокрема, законодавчо передбачені інструменти регулювання, державна реєстрація потужностей та експлуатаційний дозвіл.

• Безпечність харчових продуктів. Новели законодавства. НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), а саме принципи імплементації, етапи впровадження та їх державний контроль.

• Застосування засобів захисту рослин в рослинництві та ветеринарних препаратів у тваринництві.

Значна увага була приділена саме темі безпеки харчових продуктів та її забезпечення в Україні та світі.

«Безпечність харчових продуктів — це фундаментальна основа, тому що наше з вами буття на 100% залежить від того що ми їмо. І нам, як споживачам, в першу чергу, дуже важливо, щоб харчові продукти були належної безпечності, і щоб держава забезпечувала нам ці умови, встановлюючи певні правила гри на цьому ринку».

Юрист підкреслив, що процеси виробництва харчових продуктів повинні бути під постійним наглядом і контролем, для чого на підприємствах впроваджують систему управління, яка розглядає всі аспекти якості та безпеки на всіх етапах виробництва.

«Стандартизовані правила поступово втратили актуальність, зайвий формалізм перетворив вимоги на майже нездійсненні. І ось тут найбільш сучасним вирішенням задачі надання споживачу безпечного продукту є НАССР», - зазначив Мануел Айрапетов.

 «На НАССР сподівайся, а сам не зівай!»

Система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) була розроблена в США у 20-му столітті для забезпечення астронавтів безпечною продукцією під час космічних польотів. В її основі - визначення контрольних точок критичних при виробництві і аналіз ризиків, пов'язаних з гігієною і безпекою продуктів, а з часом затвердженй на рівні міжнародного стандарту.

«Змінилась філософія підходу до контролю харчової безпеки, і якщо раніше вона уважно відстежувалась державою, інспекторами тощо, то зараз безпечність харчових продуктів мають відстежувати відповідальні за це виробники (оператори ринку). Коли я кажу «відповідальний виробник», я маю на увазі, що це виробник, який: виконує вимоги законодавства, сам за собою стежить, самостійно відстежує неточності та вміє їх коригувати, та, нарешті, це виробник, який зацікавлений в тому, щоб покупець прийшов ще раз, тому що наша економіка, як відомо, ринкова, а в ринковій економіці клієнти самостійно обирають куди йти, і, як правило, вони йдуть туди, де їм добре», - каже Мануел Айрапетов.

 «Добре там, де безпечно»

Іншими словами, оператор ринку сам визначає ризики і найбільш прийнятні методи їх мінімізації.

Експерт також зазначив, що HACCP корисний не тільки для великого, але й для малого й середнього бізнесів. Причин для цього декілька: зниження ризиків виготовлення й продажу небезпечних продуктів, зростання довіри споживачів до продуктів та брендів, додаткова перевага в тендерах та аукціонах та підвищення експортного потенціалу,  яка є досить важливою, так як багато країн вже прийняли чи планують прийняти НАССР в якості нормативної вимоги до харчової продукції.

Примітка: Система управління безпечністю харчових продуктів НАССР – це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. У ньому розглянуті питання інформування, управління системою і контроль ризиків. Стандарт ХАССП дозволяє організаціям, що створюють ланцюг поставок, впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчових продуктів. Наразі дотримання принципів НАССР є обов’язковим в країнах Європейського Союзу (Регламент 178/2002/ЄС від 28 січня 2002 року, що встановлює загальні принципи та вимоги законодавства по харчовим продуктам).  В Україні впровадження НАССР набуло форми загальнодержавної вимоги для галузі в 2016 році, після набуття чинності положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів».


Також нагадуємо, що починаючи з квітня Асоціація правників України проводить онлайн-трансляції всіх засідань комітетів для членів регіональних відділень. Якщо Ви бажаєте отримати доступ до перегляду відео, будь ласка, надішліть посилання на Вашу сторінку в мережі Фейсбук на адресу електронної пошти amaksimov@uba.ua.

 

Новини комітетів

У вас є цікава ідея заходу?

Сайт використовує cookies та інші технології для того, щоб ми могли запам’ятовувати Ваші вподобання та дізнаватись, як саме Ви використовуєте наш сайт. Обробка вказаних даних відбувається відповідно до Положення про обробку та захист персональних даних Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України», з яким можна ознайомитися за посиланням.
Натискаючи «ТАК», Ви надаєте згоду на використання cookies та інших технологій під час відвідування нашого сайту.
ТАК