Відповідальний виробник - безпечність харчових продуктів

КИЇВ - 02 квітня 2019 року. «Все буде безпечно!» - під таким девізом пройшло чергове засідання комітету з аграрного права з онлайн-трансляцією для членів регіональних відділень, на якому підняли проблему безпеки харчових продуктів та агровиробництва разом з експертом Мануелом Айрапетовим, юристом компанії SBH Law Offices.

Зокрема, говорили про таке:

• Доступ до ринку виробництва та охорона об’єктів санітарних заходів. Зокрема, законодавчо передбачені інструменти регулювання, державна реєстрація потужностей та експлуатаційний дозвіл.

• Безпечність харчових продуктів. Новели законодавства. НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), а саме принципи імплементації, етапи впровадження та їх державний контроль.

• Застосування засобів захисту рослин в рослинництві та ветеринарних препаратів у тваринництві.

Значна увага була приділена саме темі безпеки харчових продуктів та її забезпечення в Україні та світі.

«Безпечність харчових продуктів — це фундаментальна основа, тому що наше з вами буття на 100% залежить від того що ми їмо. І нам, як споживачам, в першу чергу, дуже важливо, щоб харчові продукти були належної безпечності, і щоб держава забезпечувала нам ці умови, встановлюючи певні правила гри на цьому ринку».

Юрист підкреслив, що процеси виробництва харчових продуктів повинні бути під постійним наглядом і контролем, для чого на підприємствах впроваджують систему управління, яка розглядає всі аспекти якості та безпеки на всіх етапах виробництва.

«Стандартизовані правила поступово втратили актуальність, зайвий формалізм перетворив вимоги на майже нездійсненні. І ось тут найбільш сучасним вирішенням задачі надання споживачу безпечного продукту є НАССР», - зазначив Мануел Айрапетов.

 «На НАССР сподівайся, а сам не зівай!»

Система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) була розроблена в США у 20-му столітті для забезпечення астронавтів безпечною продукцією під час космічних польотів. В її основі - визначення контрольних точок критичних при виробництві і аналіз ризиків, пов'язаних з гігієною і безпекою продуктів, а з часом затвердженй на рівні міжнародного стандарту.

«Змінилась філософія підходу до контролю харчової безпеки, і якщо раніше вона уважно відстежувалась державою, інспекторами тощо, то зараз безпечність харчових продуктів мають відстежувати відповідальні за це виробники (оператори ринку). Коли я кажу «відповідальний виробник», я маю на увазі, що це виробник, який: виконує вимоги законодавства, сам за собою стежить, самостійно відстежує неточності та вміє їх коригувати, та, нарешті, це виробник, який зацікавлений в тому, щоб покупець прийшов ще раз, тому що наша економіка, як відомо, ринкова, а в ринковій економіці клієнти самостійно обирають куди йти, і, як правило, вони йдуть туди, де їм добре», - каже Мануел Айрапетов.

 «Добре там, де безпечно»

Іншими словами, оператор ринку сам визначає ризики і найбільш прийнятні методи їх мінімізації.

Експерт також зазначив, що HACCP корисний не тільки для великого, але й для малого й середнього бізнесів. Причин для цього декілька: зниження ризиків виготовлення й продажу небезпечних продуктів, зростання довіри споживачів до продуктів та брендів, додаткова перевага в тендерах та аукціонах та підвищення експортного потенціалу,  яка є досить важливою, так як багато країн вже прийняли чи планують прийняти НАССР в якості нормативної вимоги до харчової продукції.

Примітка: Система управління безпечністю харчових продуктів НАССР – це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. У ньому розглянуті питання інформування, управління системою і контроль ризиків. Стандарт ХАССП дозволяє організаціям, що створюють ланцюг поставок, впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчових продуктів. Наразі дотримання принципів НАССР є обов’язковим в країнах Європейського Союзу (Регламент 178/2002/ЄС від 28 січня 2002 року, що встановлює загальні принципи та вимоги законодавства по харчовим продуктам).  В Україні впровадження НАССР набуло форми загальнодержавної вимоги для галузі в 2016 році, після набуття чинності положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів».


Також нагадуємо, що починаючи з квітня Асоціація правників України проводить онлайн-трансляції всіх засідань комітетів для членів регіональних відділень. Якщо Ви бажаєте отримати доступ до перегляду відео, будь ласка, надішліть посилання на Вашу сторінку в мережі Фейсбук на адресу електронної пошти amaksimov@uba.ua.

 

Новини комітету

Хочете стати партнером АПУ?